torsdag 29 maj 2014

Sy om jeanskjol till en mammakjol

Det går faktiskt att sy om sina vanliga kläder till mammakläder utan att det behöver kosta många kronor. Allt beror på vad man har hemma. Det är även rätt okomplicerat om man bara har lite syvana!

Jag har sytt om en jeanskjol till en gravidkjol men det funkar ju lika bra med ett par byxor.
Kostnaden blev i stort sett 0 kronor då materialet fanns hemma, dvs en jeanskjol jag fyndat en gång på loppis, men som alltid varit aningens stor i storlek samt ett stretchlinne som jag blivit less på. Har man inget linne hemma att avvara, finns trikåmudd att köpa på metervara i sybutiken.



1. Börja med att klippa bort översta kanten på linnet.
 

2. Vik linnet dubbelt med avigan inåt och prova mudden på. Om den känns för stor kan man sy in den lite. Det är bra om den sitter lite tight på så sitter den uppe bättre.

3. Klipp bort dragkedjan i kjolen. 

4. Klipp sedan bort linningen på kjolen. Det är bra att prova den först för att se hur mycket man ska klippa i grenen. Man behöver ta ganska mycket framtill, dvs baksidan klipps ganska rakt av medan man klipper som en halvmåne framtill, annars kommer det kännas obekvämt fram mot bebismagen!

5. Sicksacka kanten runt om.

 6. Nu är det dags att nåla fast trikådelen i kjoldelen. Detta görs enklast genom att trä på den dubbelvikta mudden på en stolsrygg eller liknande. Detta för att mudden är mindre än kjolen och genom att göra detta sträcks den ut till samma storlek. Den råa klippta kanten ska vara neråt. Trä sedan över kjolen med avigan utåt och börja nåla. Tänk på att nåla så att mudden är lika hög framtill som bak när man lägger ut den på ett bord, se bild 9. Detta innebär att det går åt mer mudd till framsidan eftersom den går i en halvmåne neråt (lite svårt att förklara!)


7. Sy nu fast mudden med raksöm runt om. Se till att mudden är helt sträckt på undersidan så att det inte blir fula veck.

8. Klipp av överflödigt trikåtyg.

9. Vänd ut och in och ..... klart!!

10.  Det färdiga resultatet på!

Tog inte alls lång tid att sy och nu har jag en kjol jag kan använda till sommarens varma dagar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar