Karamellpopcorn
Supergoda och så busenkla att göra!
Detta är min egen variant.
75 g smör
1 dl strösocker + 1 dl farin (eller 2 dl strösocker)
2 msk ljus sirap
1 liter lättsaltade popcorn
100 g ljus block (ex fazers dekorblock)
Gör så här:
Rör ner smör, socker och sirap i en vid
kastrull och låt koka i ca 5 minuter. Rör hela tiden. Var aktsam så att det inte bränns vid. Ta
bort kastrullen från plattan och häll genast ner popcornen i kastrullen. Rör
om. Bred ut på ett bakplåtspapper och ringla över smält choklad (smältes
enklast i micron under uppsikt). Använd med fördel dekorblock som stelnar
bättre än vanligt blockchoklad. Låt stelna och bryt sedan i lagom bitar.
Fudge
3 dl strösocker
eller
1 dl muscavadosocker och 2 dl
strösocker
100 g ljus blockchoklad
3 msk ljus sirap
1,5 dl grädde
30 g smör
1
msk vaniljsocker
Ca ½-1 tsk salt (ta hellre för lite salt
till en början och öka vid behov!)
1. Mät upp socker, blockchoklad,
sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning.
Muscavadosockret ger fudgen en mustigare, lite lakritsaktig smak.
2. Låt koka ganska
kraftigt och rör om då och då. Som
tumregel, ju vidare kastrullen är desto kortare koktid. Gör kulprovet för att
se när smeten har lagom konsistens. (droppa lite smet i kallt vatten, när det
går att forma smeten till en kula med fingrarna är den lagom).
3. Lyft av grytan
från värmen och tillsätt rumstempererat smör, vaniljsocker och salt.
4. Vispa med elvisp eller
i matberedaren ca 5 min medan smeten svalnar. Smeten ska bli tjock och det ska
bli spår efter visparna. Börja vispa försiktigt och öka farten efter hand.
5. Häll ut smeten på
bakplåtspapper på en bricka och ställ svalt. Eftersom smeten är ganska tjock så
brukar den rinna ut till lagom tjocklek.
6. När det stelnat,
skär i fyrkantiga bitar. Förvaras svalt. Ät och njut!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar